sábado, 11 de diciembre de 2010

MALeïda MALària

Després de la Sida, la Malària és una de les malalties que causa més morts arreu. Cada any s'emporta la vida d'aproximadament 2-3 milions de persones, el que equival a una mort cada 15 segons.
Es tracta d'una malaltia produïda per uns paràsits que són transmesos a través de la picada de la femella del mosquit Anopheles. Aquests mosquits proliferen a les zones caloroses amb aigua estancada. De fet, la paraula "paludisme", que és sinònim de malària, prové del mot llatí "palus" (pantà). Àfrica és, sens dubte, el continent de la malària.
Quan el sol s'amaga, el mosquit Anopheles surt a passejar i a beure una mica. Les primeres hores del vespre són les més perilloses perquè és quan té més gana i està més actiu. Si el mosquit és portador de la malaltia (si ha picat previament a un malalt de malària), la seva picada pot resultar mortífera.
Un cop el mosquit ha infectat una persona, la malaltia queda latent en el seu cos. No és fins després d'uns 15 dies d'incubació quan aquesta decideix aparèixer. La malària es manifesta a partir d'una forta migranya i febre. A la nit, és quan el paràsit agafa més força i és llavors quan esdevé veritablement perillós. El malalt comença amb una sensació de congelació molt forta, acompanyada de calfreds i tremolors. Això dura una mitja hora. Després es passa al costat contrari i el malalt comença a sentir una calor asfixiant. Comença una etapa de gran suduració i deshidratació. Mentre passa tot això, la febre pot haver pujat fins a límits insostenibles (més alta que 40º). De vegades, quan els medicaments ja no funcionen, la única solució per baixar la febre és mullar el malalt amb draps humits o fins i tot posar-lo sota una dutxa d'aigua freda. Encara que sembli una escena de pel·lícula dels anys 60, un gest com aquest pot salvar una vida.

Però el que és veritablement terrible de la malària no és la seva alta taxa de mortalitat, sinó la seva alta taxa de curabilitat. M'explico:
A qualsevol farmàcia d'un poble mitjanet, un senegalès pot trobar un efectiu medicament contra la malària. El medicament surt a 4125F (6.3 euros), elimina el paràsit en menys de 24 hores i té una probabilitat de curació de més del 95%. Això implica, que amb el medicament a la mà, la malària en si no és gens perillosa. Però llavors, com és que mata tanta gent? Perquè, malgrat que ens sembli mentida, no tothom es pot gastar aquests 6 euros, ni que sigui per una qüestió de vida o mort. Terrible però cert.
Mentre els governs occidentals despilfarren milionades en estratègies fraudulentes per evitar epidèmies falses (per exemple la grip A), milions de persones moren cada any perquè no han pogut accedir a un medicament que costa el mateix que un miserable "cubata".


No hay comentarios:

Publicar un comentario